Zde můžete vidět rozdíly mezi vybranou verzí a aktuální verzí dané stránky.
| Obě strany předchozí revize Předchozí verze Následující verze | Předchozí verze | ||
|
solera [2018/11/16 21:00] admin |
solera [2020/08/20 21:07] (aktuální) |
||
|---|---|---|---|
| Řádek 1: | Řádek 1: | ||
| - | Solera | + | === Solera |
| Většina rumů má statický způsob stárnutí. Tento proces se skládá z plnění sudů rumem a jeho ponécháním po určitou dobu na místě. Staré sudy již ale často nepřispívají k procesu stárnutí. Jejich dřevo už bylo maximálně využito. Solera ze španělského "K zemi" je způsob vrstvení sudů a způsobu zrání destilátů. Tento způsob je typický například pro cherry, ale i jiné druhy alkoholu. U rumů je známý hlavně pro značku Zacapa, kde se používá speciální varianta tohoto procesu. | Většina rumů má statický způsob stárnutí. Tento proces se skládá z plnění sudů rumem a jeho ponécháním po určitou dobu na místě. Staré sudy již ale často nepřispívají k procesu stárnutí. Jejich dřevo už bylo maximálně využito. Solera ze španělského "K zemi" je způsob vrstvení sudů a způsobu zrání destilátů. Tento způsob je typický například pro cherry, ale i jiné druhy alkoholu. U rumů je známý hlavně pro značku Zacapa, kde se používá speciální varianta tohoto procesu. | ||
| + | |||
| V nejjednodušší formě systému solera je sada sudů s rumem stejného typu, ale různých věkových kategorií, naskládaných na sebe. Nejstarší rum je na spodu a nejmladší je na vrcholu. Tento systém je důležitý pro pozdější míchání a vůbec samotný proces Solera. | V nejjednodušší formě systému solera je sada sudů s rumem stejného typu, ale různých věkových kategorií, naskládaných na sebe. Nejstarší rum je na spodu a nejmladší je na vrcholu. Tento systém je důležitý pro pozdější míchání a vůbec samotný proces Solera. | ||
| + | |||
| Proces je následující: | Proces je následující: | ||
| + | |||
| Tento proces je pracnější, | Tento proces je pracnější, | ||
| + | |||
| + | === Označení Solera === | ||
| + | |||
| + | Systém Solera je několikaletý proces zrání rumu. Solerou by se dal označit soubor sudů, které byly použity při výrobě rumu. Prakticky se jedná o vrstvení sudů na sebe, kdy nejspodnější řadu tvoří nejstarší rum a horní řadu rum nejmladší. Sudy jsou přidávány postupně a nejčastěji s odstupem jednoho roku. Věk na etiketě rumu stařený systémem solera, je nejčastěji označením nejstaršího věku rumu z výsledného blendingu. Například rum Zacapa Centenario 23 Aňos je blendovaný rum mezi šesti a dvaceti tří lety. Průměrný věk tohoto rumu je však odhadován na věk deseti let. | ||
| + | |||
| + | === Označení Reserva === | ||
| + | |||
| + | V případě označení reserva na etiketě, je rum blendován z těch nejlepších stařených rumů. Velmi často bývá také ve spojení se systémem solera. Označením reserva chtějí výrobci upozornit, že se jedná o výjimečný a špičkový produkt mezi rumy. | ||
| + | |||
| + | === Označení Barrel Proof === | ||
| + | |||
| + | Toto označení nese rum, který je lahvován o obsahu alkoholu, který získal po době svého zrání. Některé rumy tohoto typu mohou nést také označení „cask“. Rumy s tímto označením nejsou blendovány a jsou stařeny v jednou sudu a mohou nést tedy označení „single barrel“. | ||
| + | |||
| + | {{:: | ||
| + | {{:: | ||
| + | {{:: | ||
| + | {{:: | ||
| + | |||