Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


solera

Rozdíly

Zde můžete vidět rozdíly mezi vybranou verzí a aktuální verzí dané stránky.

Odkaz na výstup diff

Obě strany předchozí revize Předchozí verze
Následující verze
Předchozí verze
solera [2018/11/16 21:01]
admin
solera [2020/08/20 21:07] (aktuální)
Řádek 1: Řádek 1:
-Solera+=== Solera ===
  
 Většina rumů má statický způsob stárnutí. Tento proces se skládá z plnění sudů rumem a jeho ponécháním po určitou dobu na místě. Staré sudy již ale často nepřispívají k procesu stárnutí. Jejich dřevo už bylo maximálně využito. Solera ze španělského "K zemi" je způsob vrstvení sudů a způsobu zrání destilátů. Tento způsob je typický například pro cherry, ale i jiné druhy alkoholu. U rumů je známý hlavně pro značku Zacapa, kde se používá speciální varianta tohoto procesu. Většina rumů má statický způsob stárnutí. Tento proces se skládá z plnění sudů rumem a jeho ponécháním po určitou dobu na místě. Staré sudy již ale často nepřispívají k procesu stárnutí. Jejich dřevo už bylo maximálně využito. Solera ze španělského "K zemi" je způsob vrstvení sudů a způsobu zrání destilátů. Tento způsob je typický například pro cherry, ale i jiné druhy alkoholu. U rumů je známý hlavně pro značku Zacapa, kde se používá speciální varianta tohoto procesu.
Řádek 8: Řádek 8:
  
 Tento proces je pracnější, ale nese výsledky, kdy jsou jetnotlivé složky smíchány tak, že to prospěje k větší harmonii celku. Říká se, že tímto způsobem rumy dostávají přirozenou sladkost na rozdíl od přidávání karamelu nebo jiných aditiv. Tento proces je pracnější, ale nese výsledky, kdy jsou jetnotlivé složky smíchány tak, že to prospěje k větší harmonii celku. Říká se, že tímto způsobem rumy dostávají přirozenou sladkost na rozdíl od přidávání karamelu nebo jiných aditiv.
 +
 +=== Označení Solera ===
 +
 +Systém Solera je několikaletý proces zrání rumu. Solerou by se dal označit soubor sudů, které byly použity při výrobě rumu. Prakticky se jedná o vrstvení sudů na sebe, kdy nejspodnější řadu tvoří nejstarší rum a horní řadu rum nejmladší. Sudy jsou přidávány postupně a nejčastěji s odstupem jednoho roku. Věk na etiketě rumu stařený systémem solera, je nejčastěji označením nejstaršího věku rumu z výsledného blendingu. Například rum Zacapa Centenario 23 Aňos je blendovaný rum mezi šesti a dvaceti tří lety. Průměrný věk tohoto rumu je však odhadován na věk deseti let.
 +
 +=== Označení Reserva ===
 +
 +V případě označení reserva na etiketě, je rum blendován z těch nejlepších stařených rumů. Velmi často bývá také ve spojení se systémem solera. Označením reserva chtějí výrobci upozornit, že se jedná o výjimečný a špičkový produkt mezi rumy.
 +
 +=== Označení Barrel Proof ===
 +
 +Toto označení nese rum, který je lahvován o obsahu alkoholu, který získal po době svého zrání. Některé rumy tohoto typu mohou nést také označení „cask“. Rumy s tímto označením nejsou blendovány a jsou stařeny v jednou sudu a mohou nést tedy označení „single barrel“.
 +
 +{{::solera01.jpg?400|}}
 +{{::solera02.jpg?400|}}
 +{{::solera03.jpg?400|}}
 +{{::solera04.jpg?400|}}
 +
solera.1542398469.txt.gz · Poslední úprava: 2020/08/20 21:03 (upraveno mimo DokuWiki)