Většina rumů má statický způsob stárnutí. Tento proces se skládá z plnění sudů rumem a jeho ponécháním po určitou dobu na místě. Staré sudy již ale často nepřispívají k procesu stárnutí. Jejich dřevo už bylo maximálně využito. Solera ze španělského „K zemi“ je způsob vrstvení sudů a způsobu zrání destilátů. Tento způsob je typický například pro cherry, ale i jiné druhy alkoholu. U rumů je známý hlavně pro značku Zacapa, kde se používá speciální varianta tohoto procesu.
V nejjednodušší formě systému solera je sada sudů s rumem stejného typu, ale různých věkových kategorií, naskládaných na sebe. Nejstarší rum je na spodu a nejmladší je na vrcholu. Tento systém je důležitý pro pozdější míchání a vůbec samotný proces Solera.
Proces je následující: nejstárší rum ze sudem na spodu se přelije do lahví a následně se naplní druhým nejstarším rumem hned nad ním. Takto to jde dále a dále, dokud se nedostaneme na nejvrchnější sud a ten se naplní novou dávkou rumu. Rum se nechá zrát a poté se celý proces opakuje.
Tento proces je pracnější, ale nese výsledky, kdy jsou jetnotlivé složky smíchány tak, že to prospěje k větší harmonii celku. Říká se, že tímto způsobem rumy dostávají přirozenou sladkost na rozdíl od přidávání karamelu nebo jiných aditiv.
Systém Solera je několikaletý proces zrání rumu. Solerou by se dal označit soubor sudů, které byly použity při výrobě rumu. Prakticky se jedná o vrstvení sudů na sebe, kdy nejspodnější řadu tvoří nejstarší rum a horní řadu rum nejmladší. Sudy jsou přidávány postupně a nejčastěji s odstupem jednoho roku. Věk na etiketě rumu stařený systémem solera, je nejčastěji označením nejstaršího věku rumu z výsledného blendingu. Například rum Zacapa Centenario 23 Aňos je blendovaný rum mezi šesti a dvaceti tří lety. Průměrný věk tohoto rumu je však odhadován na věk deseti let.
V případě označení reserva na etiketě, je rum blendován z těch nejlepších stařených rumů. Velmi často bývá také ve spojení se systémem solera. Označením reserva chtějí výrobci upozornit, že se jedná o výjimečný a špičkový produkt mezi rumy.