Toto je starší verze dokumentu!
| Panama | Jedná se o limitovanou edici z rodinných reserv, jejichž chuť se daří zušlechťovat díky dlouholetým zkušenostem se stařenim metodou Solera. Dřevitá vůně s kouřovým nádechem a stopami karamelu je následována unikátní plnou, nasládlou a dlouhotrvající chutí s podtóny dřeva, které dávají vzpomenout na dlouhá léta zušlechťování v těch nejlepších sudech z amerického dubu. Exluzivitu produktu, který se na trhu objevuje jen v malých množstvích, pak dokresluje i luxusní dárkové balení. | |
| 40% | ||
| 398,- | ||
| 2988,- | ||
| ++++ | Sladky, stipne, hezky kulaty |
| Panama | Abuelo Aňejo 12yo je charakteristický vůní sladkého dřeva a karamelu. To naznačuje, že i chuť bude delikátní, harmonická a jemně nasládlá. Rum pro opravdové znalce s vytřibenými chutěmi. | |
| 40% | ||
| 128,- | ||
| 830,- | ||
| +++ | Slusny, hladky, skoro jako bezny v Paname |
| Jamaica | Tento rum je vyrobený ze zrajících rumů, které jsou smíchány a znovu plněny do sudů, kde výsledný rum zraje ještě 2 roky. Celkové stáří je minimálně 21 let. Byl vytvořen jako vlajková loď firmy Appleton Estate. Omezený počet láhví, určených zejména pro sběratele. V roce 2002 oceněn zlatou medailí na International Wine and Spirit Competition London, United Kingdom. Barva: měděná Vůně: květinová s náznakem ořechů, vanilky, pomerančové kůry a kakaa Chuť: kakaa, pečených oříšků, dubového dřeva, melasy. |
| 43% | |
| 380,- | |
| 1994,- | |
| +++ | ? |
| Mauritius | Arcane Extraromas 12yo je excelentní 12tiletý prémiový rum z ostrova Mauricius. Zraje 12let ve vybraných dubových sudech. Rum Arcane nabízí nezvykle širokou paletu vůní a chutí, které jsou delikátně vyvážené. |
| 40% | |
| 120,- | |
| 1200,- | |
| ++++ | ? |
| Paraguay | Armadillo má středně jantarovou barvu a jeho vstupní surovina je melasa získaná z paraguayské cukrové třtiny. Nabízí širokou škálu jemného kouřového aroma, vanilku, čokoládu a lékořici. I přes to, že se jedná o spíše suchý rum, jeho vůně je příjemně nasládlá. Armadillo ve španělštině znamená PÁSOVEC, kterého najdeme i na etiketě tohoto rumu. Pásovci se v Paraguay velmi často vyskytují a nezřídka zavítají na návštěvu i do Timmovy destilerie. |
| 40% | |
| ??? | |
| 815,- | |
| + | Zvlastni chut, jako magi. Celkem jemny, hladky. Melo by tam byt citit maslo a kakao. |
| Panama | Rum Nativo se z melasy vyrábí kontinuální destilací v klasické měděné destilační koloně z roku 1922 v destilerii Las Cabras. Zraje 15 let (nikoli solera systémem) ve vypálených sudech z amerického bílého dubu po bourbonu. Je filtrován nejprve přes membrány z celulózy, poté studenou filtrací. Za chuťovým profilem rumu stojí ikona mezi blendery moderních rumů, Francisco „Don Pancho“ Fernández. Rum má intenzivní tmavě jantarovou barvu. Komplexní aroma spojuje jemnost ořechů se sílou dubu. Velmi vyvážená chuť se vyznačuje medovými tóny melasy, spolu s tóny dubu, kakaa a citrusů. Rum byl stvořen pro panamské horké dny i chladné večery, takže se počítá s konzumací na ledu. Nativo tak při zchlazení překvapí novými polohami chuti. Výborně chutná jak v pokojové teplotě, tak i ledově vychlazený, a pokaždé postupně odhaluje jiné tóny a polohy chuti. |
| 40% | |
| ??? | |
| 769,- | |
| +++ | Hodne kavy, stipne, hreje |
| Dominica | Rum Baoruco Reserva 21 let - Dominikánský tmavý rum, při jehož výrobě byla použita nejkvalitnější cukrová třtina. Vytvořen tradiční a precizní metodou pomalého zrání v sudu trvajícího 21 let. Výjimečná a osobitá chuť, která omámí vaše chuťové pohárky. Dominikánský tmavý rum, při jehož výrobě byla použita nejkvalitnější cukrová třtina. Vytvořen tradiční a precizní metodou pomalého zrání v sudu trvajícího 21 let. Výjimečná a osobitá chuť, která omámí vaše chuťové pohárky. |
| 40% | |
| 220,- | |
| 1375,- | |
| +++++ | ? |
| UK | Black Tot, inspirovaný 300letou tradicí námořnictva, má ve svém srdci karibský rum a používá některé z nejlepších příkladů z Barbadosu, Guyany a Jamajky k vytvoření rumu pro dnešek. Bez ohledu na konvenci jsme obrátili navy rum na hlavu - nahradili jsme jedinečný, sladký styl minulosti vícestranným neslazeným rumem, který se zaměřuje na chuť. |
| 46,2% | |
| ??? | |
| ??? | |
| ++ | Trosku do agricole, palciva chut, slozita chut i vune, je a ma tam byt citit lepidlo |
| Guatemala | Rum Botran Reserva 15 y.o. je vyráběn (snad lépe řečeno „zraje“) způsoben Solera v horách Guatemaly, za použití čtyř druhů sudů - dva od ex-bourbonech z amerického bílého dubu, jeden po sherry a jeden po portském, čímž se dociĺí nezaměnitelná, svádivá a neopakovatelná chuť a vůně… Tento rum je výborný na promyšlené kupáže a hlavně míchané nápoje. Barva: čistě mahagonová Vůně: hutná (ale nelekejte se, je příjemná, správně rumová) Chuť: komplexní, uhlazená, s tóny třślovin po dubu, a stopy vanilky Závěr: delší, vybalancovaný, stopy dubových sudů, kandovaného ovocea koření. |
| 40% | |
| ??? | |
| 740,- | |
| ++++ | Prijemna vune, chut v pohode jako bezny rum, suchy zaver az do horke chuti |
| Mauritius | Bristol Black Spiced Rum je vzrušující směs těch nejlepších rumů z Trinidad a Tobago a Mauritius. Tento rum slibuje vzrušující zážitek, vyváženou chuť a díky koření vyvolává vzpomínky na Vánoce. |
| 42% | |
| 150,- | |
| 999,- | |
| + | ? |
| Dominican republic | Premium hnědý rum z Dominikánské republiky, 10 let skladování. Brugal Leyenda má velmi komplikovaný a exkluzivní proces zrání: nejprve je uložen v amerických bourbonových dubových sudech a nakonec ve španělských dubových sudech, ve kterých zrál v sherry sudech. Obsahuje proto intenzivní červenavou jantarovou barvu a jedinečný charakter. |
| 38% | |
| 240,- | |
| 1800,- | |
| +++ | Vune trosku alkoholova, chut jemna, krasna, cokoladova, zbytecne moc sladky |
| Venezuela | Na počest objevení Nového Světa se od roku 1992 vyrábí Cacique 500 Ron Extra Aejo. Vyrábí se výhradně v Hacienda se trouba ve státě Lara, Venezuela, kde se nachází nejčistší pramenitá voda a úrodnou plantáže cukrové třtiny. Zraje 8 let v dubových sudech a destiluje se v měděných kotlích. Vzhled: Tento rum je stejně lákavý ve sklenici jakož i v láhvi. Má bohatou tmavou barvu a viskózní vzhled. Vůně: Vůně je božská! Hladký a sladký závan čokolády následuje karamel. Hnědý cukr, trochu vanilky. Chuť: Sladký karamel. |
| 40% | |
| 5,60 € | |
| 850,- | |
| ++ | Takovej normos, celkem jemny |
| Peru | Chuťově výjimečné rumy Cartavio pocházejí z Peru. Za svůj název vděčí španělským dobyvatelům, kteří často měli ve zvyku zanechávat části svých jmen na místech, která si podrobili. Výroba v Peru probíhá od r.1929 pod křídly velké latinskoamerické likérky Destilerias Unidas. Rumy pocházejí z melasy a zrají v tropických oblastech v dubových sudech. Mají nezaměnitelné aroma a bohaté chutě. Cartavio 1929 Antiquo de Solera je bohatým rumem a přitom jemným a úžasně vyváženým. Občas se lze setkat i s limitovanou edicí v dárkové karafě. |
| 40% | |
| 128,- | |
| 600,- | |
| ++ | Chut po burbonu, ostrejsi nez XO, dejezd karamel |
| Nicaragua | Cerro Negro 1989 Rum je vzácný vinný rum destilovaný v roce 1989. Jeho chuť je poměrně těžká a složitá a vyznačuje se významnou chutí koření, vanilky a ořechů. |
| 42% | |
| ? | |
| 2300,- | |
| +++ | Vune karamel, kava, prekvapive celkem jemmy |
| El Salvador | Limitovaná edice středoamerického rumu. Blend obsahuje tři rumy ze soukromé sbírky destilerie, na trh uvedeno pouze 6 336 lahví. Každý ze tří rumů má svůj osobitý charakter. 1. rum blendu: Nantli = Matka Nantli je lehký čtrnáctiletý rum, nejstarší ze soukromé sbírky destilerie. Zraje v sudech z amerického bílého dubu a má chuť mandlí, praženého kokosu, vanilky, skořice a karamelizovaného dubu. 2. rum blendu: Tajtli = Otec Tajtli je nejintenzivnější, nejkomplexnější rum v zásobě palírny. Zrál dvanáct let v sudech z amerického bílého dubu, ve kterých byl dříve uložen bourbon. Má chuť citrusů a tropického ovoce, třtinového sirupu a panely (ztuhlé sladké třtinové šťávy). 3. rum blendu: Single Vintage 11 Y.O. Třetím rumem, který dotváří blend Nahual, je lehký, jedenáctiletý „single vintage“ rum. Zrál v sudech z bílého amerického dubu, ve kterých byl dříve uložen bourbon a má elegantní květinovou a kořeněnou chuť. Chuťové tóny blendu Cihuatán Nahual: Měkké karamely, sladkosti s panelou (ztuhlá sladká třtinová šťáva) a kokosem, bobule kávy odrůdy Bourbon, sněhové pusinky, opečené dubové dřevo, kešu. |
| 47,5% | |
| 258,- | |
| 1390,- | |
| +++ | Vune dost alkoholova, drsnejsi kvuli procentum, krasnej zaver, do sladka |
| El Salvador | Limitovaná série Ron Cihuatán Nikté je inspirovaná jedním z mayských rituálů – Kay Nikté, festivalu květů, během kterého Mayové obětovali za svitu půlměsíce tisíce okvětních lístků měsíční bohyni. Ta pak za jedinou noc v roce v podobě bílého květu naplnila vzduch vůní medu a jasmínu. Nádherný modrý tubus ze dřeva zdobeného rytinami a obrazy je také odrazem mayské mystiky – ženské tváře představují Ixchel, bohyni měsíce. Květy jsou symbolem krásy, had moudrosti a králík plodnosti. Měsíc značí vývoj a růst, pyramida je ztělesněním mayské civilizace. Samotný rum je mistrným blendem 4 lahůdek o stáří 12 až 15 let, které zrály v kombinaci bourbonových sudů a prvně plněných dubových sudů. Výsledkem je temně jantarová barva a bohaté aroma jasmínu, růží, salvadorských divokých orchidejí, růžového pepře, rambutanu, palmových květů a muškátového oříšku. |
| 47,5% | |
| 278,- | |
| 1600,- | |
| +++ | Vune neni tolik alkoholova jako u Nahual, je vyrazne citit marcipan |
| El Salvador | Statřeno metodou Solera 12 let v sudech z amerického dubu, nicméně v poslední fázi staření leží po dobu několika měsíců v sudech po pražených kávových bobech. Sudy leží v horských jeskyních pohoří Cordillera de Apaneca, diky čemuž má rum jemnou hořko sladkou chuť po kávě, hořké čokoládě a vanilce. V závěru decentní a velice jemný rum s neobvyklou škálou vůní. |
| 40% | |
| 138,- | |
| 799,- | |
| +++ | Nadherne voni, trosku drsnejsi vodicka, neni spatnej |
| Dominikánska republika | Dominikánský rum Ron Cristóbal Niña v sobě snoubí melasové lahůdky, které odpočívaly 8-12 let v tropickém klimatu. Nese jméno jedné ze tří Kolumbových lodí, se kterými slavný objevitel přeplul Atlantik. Stejně jako o něco mladší Ron Cristóbal Pinta, věnovaný druhé lodi, i Niña má dokonale komplexní aroma. Ve vůni dominuje vanilkové crème brûlée, letní květy, koření a jemný nádech nedozrálých jahod. Na patře vás čeká plná chuť s tóny mátové čokolády a opečených marshmallows, které v závěru přecházejí do intenzivní vanilkové chuti s kořením, žlutým ovocem, cukrem a karamelem. Na zaoceánské objevy! |
| 40% | |
| ??? | |
| 1300,- | |
| +++ | Nadherne voni, trosku drsnejsi vodicka, neni spatnej |
| Dominica | Cubaney Centenario je výtečný prémiový rum barvy třešňové až mahagonové a je tím nejlepším, co rodina rumů Cubaney nabízí. Jedná se o opravdu skvostný rum s lehce ovocnou vůní s nádechem dubu. Lehce povidlová chuť, která se rozvine při jeho pití na jazyku je skutečným zážitkem. |
| ? | |
| 398,- | |
| 2690,- | |
| +++ | ? |
| Guadeloupe | Pochází z fermentace a destilace čisté šťávy z cukrové třtiny v roce 2001 pro nové tisíciletí a vyzrálé v dubových sudech během 10 dobrých dlouhých let. V roce 2011 Damoiseau odhalil tento skvělý nový Millésime. Jemně oranžová barva, komplexní vůně, vyznačuje se jemnými oranžovými a vanilkovými vůněmi. Odhaluje zalesněné tóny a suché ovocné tóny s dlouhou povrchovou úpravou. |
| ? | |
| 268,- | |
| 2000,- | |
| ++ | ? |
| Venezuela | Bílý rum zrající v sudech z bílého dubu minimálně 2 roky. Obsahuje směs 6-ti letých lehkých i těžkých rumů a na konci výroby je filtrován přes dřevěné uhlí, aby bylo dosaženo jeho jemnosti a průzračné barvy. Chuť je krémová s příchutí kakaového prášku, cappuccina a hnědého cukru. |
| 40% | |
| 148,- | |
| 850,- | |
| +++ | Celkem slusny, nasladly |
| Venezuela | Rum Diplomatico Single Vintage 2002 0,7 L je limitovaná edice z roku 2002. Z roku, který byl pro Venezuelu jeden z nejlepších. Skvělý rum Diplomático Single Vintage 2002. Jemné dubové tóny vyvážené sušeným ovocem, vanilkou, čokoládou a lehkými náznaky toustu, které můžeme vnímat v tomto elegantním, komplexním a intenzivním rumu. Vzešel ze starobylého kotlíkového destilačního zařízení a kotle Batch Kettel, s vírou že jeden den bude možno prohlásit tento rum za unikátní vintage rum. Ty nejlepší sudy po bourbonu a single malt whisky byly použity pro zrání tohoto dokonalého nápoje a to na popud mistra destiléra Ronera Tito Corderora. Tyto sudy uchovávaly svůj poklad, dokud nedosáhl ideálního stáří. Po jeho dosažení byl rum uložen do sudů po španělském sherry. |
| 43% | |
| 498,- | |
| 6000,- | |
| +++ | Dobrej, drahej |
| Venezuela | Diplomatico Single Vintage edície sú milované pre ich bohatý chuťový profil s tónmi hnedého cukru, sušeného ovocia a dubového dreva, v ktorom zrejú. Edícia 2004 zreje v dubových sudoch po oloroso sherry, čím získava plnú chuť a arómu. V chuti sa prejavuje nezameniteľná sladkosť sliviek a kandizovaného zázvoru, vyvážená korenistou škoricou a horkosťou pomarančovej kôry. |
| 43% | |
| 498,- | |
| 4500,- | |
| +++ | Dobrej, drahej |
| Venezuela | Limitovaná edice lihovaru Diplomático, která umožňuje vychutnat si rum jen za pomoci jedné jediné destilační metody. V případě této edice jde o poloautomatickou dávkovací destilační metodu, která se využívala v Kanadě při výrobě americké whisky. Rum se vyrábí z cukrové třtiny a stárne v sudech z amerického dubu, ve kterých předtím zrála whisky. Psal se rok 1959, když do venezuelské palírny Diplomatico dorazilo kanadské destilační zařízení původně využívané pro výrobu whisky – Batch Kettle. I díky němu tady mohla vzniknout celá řada dnes už legendárních rumů. Právě No 1. Batch Kettle pálený na tomto zařízení je toho skvělým důkazem. Sladká ovocná vůně plná vanilky a květin přechází do mírně dřevité, karamelové a ovocné chuti. Skvělá vzpomínka na poctivé řemeslo. Limitovaná edice 5000 kusů celosvětově v každé várce. |
| 47% | |
| ? | |
| 1899,- | |
| ++ | Mohlo to byt lepsi |
| Venezuela | Barbetova destilační kolona, po které se tato lahev jmenuje, se do venezuelské palírny Diplomatico dostala v roce 1959. Díky ní tady vznikla celá řada skvělých rumů. Destilace v tomto zařízení probíhá dvoufázově. První, tzv. aldehydová, kolona oddělí všechny nežádoucí složky, ratifikační kolona pak výsledný destilát dočistí. A přesně tak je vyroben No. 2 Barbet, nasládlý rum s vůní tropického ovoce, chutí citrusů a dřeva. Limitovaná edice 5000 kusů celosvětově v každé várce. |
| 47% | |
| ? | |
| 1899,- | |
| ++ | Mohlo to byt lepsi |
| Madagascar | Tento rum vyzrává minimálně 6 let v dubových sudech, což mu dává sytou zlatou barvu.Rozvíjí aromata tropického ovoce, v příjemně sladké chuti najdete stopy citrusového ovoce, flambovaných banánů i jemného koření. Harmonicky vyvážená chuť exotických dálek. Baleno v atraktivním ručně pleteném obalu. |
| 40% | |
| 158,- | |
| 970,- | |
| ++ | Nic moc, ostrejsi |
| Guatemala | Superprémiový guatemalský rum, směs rumů nesoucích označení „gran reserva“. Tak se označují zásoby toho nejlepšího rumu z daného ročníku, který se výrobce rozhodl neprodat, ale archivovat pro budoucí použití na výrobu stařených rumů. Pečlivý výběr těch nejlepších barelů z Guatemalských destilerií mají na starost master blendeři Jean Moueix a Alexandre Sirech. Barely se poté převezou do Francie, kde se provádí konečné míchaní a následné dostařování v sudech po koňaku. Vůně sušených datlí, rozinky, skořice, muškátový oříšek, kandovaná broskev, tabák, lékořice, Chuť: Pomerančová kůra, karamelky, pražené lískové oříšky, vanilka, dřevo, hořká čokoláda Vynikající elegantní rum s dlouhým závěrem, který ocení všichni znalci luxusních destilátů. |
| 40% | |
| 198,- | |
| 1600,- | |
| +++ | Vune ovocna, dobra, chut uchazejici, vzadu nejaka chemka |
| Trinidad Tobago | U zrodu rumu Embargo Añejo Esplendido stál originální nápad – smíchat „Agricole“ rumy, které se destilují z vylisované šťávy cukrové třtiny, a „Industriel“ rumy, vyráběné z melasy cukrové třtiny. Záměrem bylo skloubit silné stránky obou těchto základních druhů rumů – autentickou intenzivní vůni „třtinových“ rumů a jemnou delikátní chuť „melasových“ rumů. Agricole rum pochází z Martiniku. Industriel rumy mají původ v Guatemale, na Kubě a na Trinidadu a Tobagu, kde důraz je kladen zejména na guatemalský rum, který je více komplexní a zakulacenější. Ve vůni se rozvine směs koření (kardamom, skořice, mletá paprika), akáciový med a nádech pomerančového květu. Po ochutnání můžete rozpoznat, jak se aroma hřebíčku a perníku prolíná se stopami kdoulí a švestek. Celkově kulatá vyvážená chuť s překvapivě svěžím závěrem. |
| 40% | |
| ??? | |
| 800,- | |
| ++++ | Jemny, ne tak sladky, vanilka, orisek, asi se po nem poohlednu |
| Antiqua | Byl vyroben z 5-ti leteho rumu, ktery zral v sudech po bourbonu a pote 2 mesice v sudech po sherry. Je korenity a kourovy, daji se najit tony po ostruzinovem jamu, spalenem karamelu, cerstvych visni, a pomerancove kury. |
| 46% | |
| ??? | |
| 1140,- | |
| ++ | Voni ja lepidlo, chut takova obycejna |
| Dominica | Nejstarší člen rodiny Esclavo, zraje v sudech z amerického sudu 23 let. Má větší obsah alkoholu 42% a proto je jeho chuť silnější. Náznaky hedvábného karamelu, jemného medu a vanilky. Kromě toho najdete i stopy dubu a bílého pepře. Vše si notuje s tóny silného dřeva, také díky sladkosti, která to celé vyvažuje. |
| 42% | |
| 158,- | |
| 1400,- | |
| ++++ | Vyborny, hladky, sladky |
| Dominica | Dali jsme dohromady nejstarší dominikánské rumy ve stáří od sedmi do dvanácti let a jejich chuť vyladili k dokonalosti. Ptáte se na výsledek? Vůně je lehce kouřová s jemnými tóny švestek a rozinek. Když se napijete, rozeznáte měkkou a plnou chuť s citrusovou sladkostí, na konci pak ucítíte náznak banánu, vanilky a hřebíčku. Není divu. Ron Espero stárne speciálním procesem zvaným Solera. Zraje v sudech z Amerického dubu. |
| 40% | |
| ??? | |
| 440,- | |
| +++ | Strasne moc kavy, ostrejsi dojezd |
| Barbados & Guyana | Espero XO je vážně třída! Představujeme vám novinku řady rumů Espero. Momentálně tvoří Espero Extra Anejo XO pomyslný vrchol produktů Espero. Jako základ je použitý velmi starý rum z Dominkánské Republiky. Jeho stáří je od 12 do 18 let. Poté je smíchán s unikátním blendem karibských rumů starých 6 až 12 let. Jedná se o směs rumů z Barbadosu, Jamajky, Guayany a Trinidadu. Jedinečná směs karibských rumů, která vám na tváři vykouzlí úsměv! Zatímco základ vytváří jemnost a sladkost, fůze karibských rumů přidává plné tělo s ovocnými tóny a nezaměnitelným aroma. Míchání na Kostarice je jen třešničkou na rumovém dortu. Objevte nové Espero právě teď! Aroma je sladké, jemně kouřové s příjemnými tóny citrusů. Chuť měkká, ovocná s náznakem banánu, kokosu a másla s medovým závěrem. Espero Extra Anejo XO je jedinečné a naprosto pomanivé! |
| 40% | |
| 148,- | |
| 790,- | |
| +++++ | Vynikajici, sladky, jemny, krasny dojezd |
| Dominica | Vyzrálá solera 15-21letých rumů stařených od roku 1990. Rum zrál nejprve v sudech po bourbonu a poté dva roky v sudech po portském. Aroma: sladší se svěžími tóny cukrové třtiny a tropického ovoce, sušené švestky, tmavé kakao s lehkým kořeněným náznakem. Chuť: sladká kombinovaná chuť tropického ovoce a nezralých meruněk, vanilky, kakaa a čokolády s jemnými náznaky dřeva a kouře. |
| 40% | |
| ? | |
| 1300,- | |
| ++++ | Velice jemny, vice sladky, trosku horci dojezd |
| Dominica | Jemný až nasládlý rum z Dominikánské republiky, jemné, krásně sladké vůně s tóny dřeva, ovoce, lehké sherry a kávy. Chuť sladká, s lehce štiplavým koncem - vystupují tóny ovoce, květin a na samý závěr objevíte hořké mandle. Staření začalo v roce 1995 v sudech od burbonu a poslední dva roky dozrával v sudech po single malt whisky. |
| 40% | |
| ? | |
| 1060,- | |
| ++++ | Jemny, sladky, hladky |
| Panama | Směs 4-12 let. Barva: Tmavě jantarová. Vune: melasový sirup, dub, vanilka, banány a fíky. Chuť: Lehká a máslová, s karamelem, mandlemi, vanilkovým krémem, sladkou šťavnatou třtinou, citrusovou kůrou a moučkovým cukrem. |
| 41% | |
| ??? | |
| 500,- | |
| +++ | Navonenej, je citit hooodne vanilka, chut jemna, celkem fajn |
| Barbados | Foursquare Sagacity je další výtečný rum z edice Exceptional Cask Selection z palírny Foursquare na Barbadosu. Blend 12 letých rumů stařených v bourbonových sudech a v sudech po madeiře. Vydán v srpnu 2019, do ČR se dostalo pouze pár lahví. |
| 48% | |
| ??? | |
| 2190,- | |
| ++ | Vune nic moc, stredne jemny, bezchutac |
| Mauricius | Působivý mix dřevěných tónů, které se mísí s chutí pražených vlašských oříšků a lahodného sladu z cukrové třtiny. |
| 40% | |
| ??? | |
| 850,- | |
| ++++ | Prijemne sladky, banan, k televizce |
| Martiniqie | J.M Rhum VSOP je klasický agricole rhum z Matiniku, který zrál první tři roky v použitých přepálených sudech po bourbonu a poté se nechal dozrát v lehce přepálených nových sudech z amerického bílého dubu. Destilérie používá sopečnou pramenitou vodu, aby co nejvíce zachytila skutečný terroir Martiniku. Barva je krásně zlatavě - hnědá. Vůně ovocná s náznaky koření a pražené kávy a v chuťi objevíte koření (vanilka, skořice) plus kandované ovoce. Závěr vyvážený s velmi dlouhým závěrem. Velmi osobitý rum. |
| 43% | |
| 298,- | |
| 884,- | |
| + | Uf, tak to ne |
| Martinique | J.M Rhum XO je velmi starý rum zrající minimálně po dobu 6 let v dubových sudech po Bourbonu. Je po celém světě uznáván pro své pikantní a ovocné tóny typické pro podpis palírny rhum J. M, Barva tohoto rumu je zlatavá s citrónovým odstíny. Ve vůni intenzivní,sladký s kořením a širokým výběrem exotického ovoce. Chuť lahodně kulatá, svěží, s tóny ovocných koláčů a koření (vanilka, skořice). Závěr dlouhý, hedvábný s přetrvávajícím kořením. |
| 45% | |
| 178,- | |
| 1377,- | |
| ++ | Dalsi uz nemusim |
| Paraguay | Melasový rum stařený 3 roky se dřevem z amerického dubu. V jižní části jihoamericko Paraguaye leží město Areguá. Přesně tam se nachází řemeslná destilerka Timma Hogerzeila. Timm začal svoji destilováním rumů poměrně nedávno, konkrétně v roce 2014. Timm má jednoduchou filozofii. 100% NO ADDITIVES. |
| 43% | |
| 168,- | |
| 850,- | |
| ++ | Vune nic moc, olivy, chut hreje, horky zacatek, sladky zaver |
| Paraguay | Timm Hogerzeil z Hamburku vyrábí rumy Jules Verne v Paraguayi z ekologických surovin bez přidaného cukru a barviv.
Jules Verne Agricola Gold je vyroben z čerstvé šťávy z cukrové třtiny „Mosto“ a poté uložen ve francouzských sudech. Barva: tmavě jantarová. Vůně: melasa, dřevo a karamel, zralé banány. Chuť: příjemná sladkost karamely, hnědého cukru, sušeného ovoce. |
| 43% | |
| 190,- | |
| 1150,- | |
| +++ | Vune po susenych fikach, celkem jemny, fiky jsou znat i v chuti |
| Japonsko | KIYOMI v japonštině znamená „Čistá Krása“. Tento rum byl pečlivě vytvořen v Nago City v Okinawě v lihovaru Helios. Destiluje se z melasy z místní cukrové třtiny, která fermentuje 30 dní a následně se destiluje ve dvojité koloně a poté 6 měsíců odpočívá v nerezových tancích. Výsledkem je velmi aromatický a čistý rum. VŮNĚ: Velmi exotické aroma ananasu a papaye s náznakem „nakouřenosti“ (přirozeně pochází z cukrové třtiny pěstované přímo na ostrově Okinawa, je to dáno specifickém podloží). CHUŤ: kulatý a silný s nádechem sladkosti a tóny bílého pepře na konci |
| 40% | |
| ? | |
| 1180,- | |
| + | Des bes, privonet se vubec nesmi, palenka s medem a cernou olivou |
| Panama | ? |
| 42% | |
| 368,- | |
| 2000,- | |
| +++ | Dozrava v sudech po tabaku Philip Morris, uplne special jima vune, pali do nosu, chut zajimava, sladke susenky, fakt zajimave, jemny, hodne aromaticky |
| Martinique | Oblíbeny lihovar na Martiniku zůstal verny tradiční výrobě agrikol rumu kvasením šťávy získané mletím cukrové třtiny po sklizni. Rum zraje 5 let v dubových sudech. Tento starý rum rozvíjí v ústech volnou strukturu, měkké třísloviny přinášejíci kulatost a složitost, vůně vanilky. |
| 40% | |
| 218,- | |
| ? | |
| + | Suchy, nic moc |
| Guyna | V pozdní 18. století, pan Lemon Hart se stal prvním dodavatelem rumu do britského královského námořnictva. V roce 1804 se přestěhoval svůj podnik z jeho malých obchodníků prostor v Cornwallu v Anglii v Londýně byly sudy nejjemnějších rumů byly zakoupeny naproti Karibiku. Hart úsilí pily na vytvoření jeho nyní slavné směsi - lehké, suché a lehce pikantní styl, který přispivá k velmi přístupným rumům. |
| 40% | |
| 118,- | |
| 535,- | |
| ++ | Ujde to |
| Salvador | Rum Maja pochází z nejmenší země Střední Ameriky, El Salvadoru. Vulkanická země s tropickým klimatem je ideální nejen pro pěstování cukrové třtiny, ale i kávy, bavlny a kukuřice. Dva místní podnikatelé se rozhodli znovu oživit starou místní recepturu pro rum s orientálními tóny pocházející z 19. století. Ve spolupráci se slavným kubánským rum blenderem Pancho Fernandezem vytvořili blend složený z rumů zrajících minimálně 8 let v sudech z amerického dubu, ve kterých byl předtím uložen bourbon. Maja je rum s plným tělem a jemnou dřevitou vůní. Na patře je delikátní, lehce nasládlý s tóny tropického ovoce, v polosuchém zakončení se objevují stopy karamelu a vanilky. |
| 40% | |
| ? | |
| 865,- | |
| +++++ | Perfektni, akorat sladky, vzdy k chuti |
| Salvador | MAJA 12y je výsledkem zrání starších rumů – finální blend stařen celých 12 let (non-Solera) v sudech z amerického dubu. Delší staření významně ovlivňuje tmavší, přesto jasnou barvu – delikátní, chuťově intenzívní a lákavý rum, určený k přímému popíjení. AROMA: Delikátní aroma s kouřovými a dřevitými stopami. CHUŤ NA PATŘE: Intenzívní s tóny vanilky a kůže s dlouhým a hedvábným zakončením. |
| ? | |
| ? | |
| 1049,- | |
| ++++ | Dobry, ostrejsi nez 8yo |
| Paraguay | Marianne de Paraguay má středně až tmavě jantarovou barvu a vzniká z melasy získané z paraguayské cukrové třtiny. Staří se se dřevem z francouzského dubu. Marianne de Paraguay v sobě skrývá příjemnou vůni jemně nakouřeného marcipánu, karamelu, čokolády a melasy. Díky francouzskému dubu získává jemné vanilkové tóny. Marianne je symbol republiky, spravedlnosti, svobody a bratrství. Mezi známé Marianne patří třeba Socha Svobody v americkém New Yorku. Stala se také symbolem Velké francouzské revoluce. I proto zdobí její podobizna rub francouzských euro mincí. |
| 40% | |
| 158,- | |
| 1050,- | |
| ++ | Je citit kokos, med. Jemna chut, zaverem malinko stipne. Je nefiltrovany, takze zakaleny. |
| Paraguay | Pro milovníky silnějšího pití je tu Marianne de Paraguay v sudové síle. Ve svých 54% dává intenzivněji vyniknou všemu co se skrývá v její lehčí verzi. |
| 54% | |
| ??? | |
| 1455,- | |
| ++ | Chut hladka, na druhe napiti hodne dobry. Vune jemna, karamelova. |
| Mexico | Několik století vývoje v Novém světě, spolu s rozvojem věd a umění, které přispěly k jeho hladkosti a dokonalosti, proměnily Mocambo 10 Y.O. v prestižní nápoj. Tropické teplé klima spolu s vlhkostí v Karibiku a Mexickém zálivu jsou důležité pro jeho výrobu. Proto je oblast Córdoba uznávána jako kolébka vysoce kvalitního rumu. A právě zde se rodí Mocambo. Jeho pečlivá produkce činí z tohoto rumu vynikající produkt. |
| 40% | |
| 4,20 € | |
| 700,- | |
| ++ | Ostrejsi |
| Panama | Ve sklepích Maison Peyrat odpočívají několik měsíců v dubových sudech po koňaku, které jim dodají neodolatelnou eleganci a zaoblenost. 8 letý Moko rum je v ústech velmi jemný, má medové zbarvení. Odhaluje vůně vanilkové dubové hmoty, karamelu a javorového sirupu, které doplňují dřevěné tóny obohacené o makadamiový ořechy a koření. |
| 42% | |
| 139,- | |
| 1050,- | |
| ++ | Vune slaba hladka, chut jemna, zahreje, ujde |
| Panama | Ron Malecon 25 letý se destiluje v Panamě. Vzhledem ke svému věku je pravděpodobně destilovaný ve Varela Hermanos, palírně známé výrobou rumu Ron Abuelo, který se destiluje pod dohledem uctívaného mistra Dona Pancha Fernández. Barva: tmavá, lesklý měděný odstín. Aroma: nese lákavé tóny peckovin dubu a čerstvě upečeného ovocného koláče v nákladním prostoru dřevěné lodě. Chuť: nadstandardní, absolutní příchuť ovoce. Závěr: křehký, ve stylu kubánských rumů s trochou eukalyptu |
| 40% | |
| 198,- | |
| 1700,- | |
| ++ | Drsnej, dojezd take nic moc |
| Guatemala | Malteco 25Y je příjemně jemný, nasládle chutnající prémiový rum,zrající v dubových sudech po bourbonu. Omámí vás vůni vanilku, karamel, marmeládu, a máslového koláče. Chuť vyvážená, hladká, jemná s náznaky mléčné čokolády, ořechů, hrozinek a kávy. Krásný rum v štíhlé vysoké sklenici vložené do skleněné vázy. |
| 40% | |
| ? | |
| 1900,- | |
| +++ | Zbytecne moc vanilkovy |
| JAR | Rum Mhoba se svým jamajským „funky“ duchem je vyroben z čisté čerstvé šťávy z třtiny Nkomazi, pěstované v Mhoba Sugar Estate v Jižní Africe. Destilát pochází z jedinečných destilátů, které vytvořil Robert Greaves, zakladatel značky. Rum zraje poprvé ve velkých skleněných lahvích s kousky řezaného amerického dubu a dřevěným uhlím páleným v palírně. Rum je poté přenesen z těchto „skleněných sudů“ do bývalých sudů na jihoafrickou whisky pro druhý proces stárnutí, který odhalí veškerou jeho labužnickou a intenzivní dřevitost. |
| 43% | |
| ? | |
| 1095,- | |
| ++ | Hodne slozity, jemny, velmi dlouhy dojezd |
| Dominica | Ron Millonario Solera Reserva Especial je zástupcem ultraprémiových tmavých třtinových rumů severního Peru - země hojnosti a starobylé tradice Inků. Horké slunce dává cukrové třtině svěžest, sílu a chuť, která se následně promítá do výsledné hodnoty rumu. Ron Millonario je výtečným produktem té nejlepší třtinové melasy, moderní techniky a dlouhého zrání v sudech. Destilérie má vlastní sudaře, kteří pečlivě vybírají materiál z amerických a slavonských dubů, aby výsledná chuť byla ta nejlepší a nejjemnější. Výsledný produkt je opravdu skvostný nápoj. Má bohatou a dlouho přetrvávající vůni kandovaného ovoce, švestek a hřebíčku. Chuť je po karamelách a sultánkách, třtinovém cukru a cole. Dlouho přetrvává v ústech, kde příjemně doznívá. Každá lahev je „obléknuta do šatů“ typických pro severní Peru. Místní ženy, umělkyně, je ručně oplétají bělostnými stébly a dávají tak každé lahvi originální charakter. Ron Millonário Solera 15 Reserva Especial je opravdou magickým rumem, který stojí za ochutnání. |
| 40% | |
| ? | |
| 1399,- | |
| +++ | Sladky |
| Guadelope | 10ti letý Montebello Rhum Vieux zraje v bývalých Armagnac francouzských dubových sudech. Má jemné aroma cukrové třtiny, vanilky, koření a mírný ovocný nádech. |
| 42% | |
| 248,- | |
| 2120,- | |
| ++ | vune zradna, agricole, slozita chut |
| Panama | Appearance: Light chestnut honey. Nose: Delicate, fresh, light, sweet and fruity. Palate: Light bodied but slightly unctuous. The sugarcane sweetness dominates without ever being cloying. Acacia honey, sun-dried raisins, milk chocolate. A hint of orange and apricot. Finish: Clean, soft, with a never tiresome sweetness. Comment: Straightforward and accessible, ideal for novices of rum or simply drinkers who prefer the easy-going and sweet Latin style. |
| 40% | |
| 168,- | |
| 950,- | |
| ++++ | Akorat sladky, je citit lih, zahreje |
| Guadeloupe | ? |
| 40% | |
| 228,- | |
| 1250,- | |
| +++ | Agricole, vune nic moc, chut hladoucka, neni citit zadny alkohol, prekvapil |
| Panama | Naud Ron Anejo Panama je 15 letý rum z Panamy, vyrobený z cukrové třtiny. Zraje v dubových sudech po bourbonu, později ve Francii v sudech po bourbonu. Vůně: sladké vanilkové tóny. Chuť: tóny dřeva, vanilky, skořice a melasy. Závěr: dlouhý, sladký s jemnými pikantními tóny |
| 40% | |
| ??? | |
| 870,- | |
| +++++ | Vune s trochou cokolady, chut velica jemna, prijemny. |
| Guatemala | Ophyum 12 letý rum pochází z Dominikánské republiky. Vyrábí se z cukrové třtiny, která se sbírá až tehdy, když je zralá. Destilace probíhá metodou solera. Následně rum zraje v dubových sudech po bourbonu, čímž se završí klasický výrobní proces. Barva: Intenzivní mahagon s měděnými odstíny. Aroma: balzamiko, cukrovinky, s tóny sladu a čokolády. Chuť: harmonická a komplexní chuť. Strukturovaná třtina, pečivo, zralé hrozny, jemná čokoláda. |
| 40% | |
| ? | |
| 1000,- | |
| ++++ | Jemny, zacatek lihovy, stredne sladky, zaver kyselejsi |
| Guadeloupe | Papillon Rhum Agricole X.O. Tres Vieux je rum zrající v sudech po koňaku. |
| 43% | |
| 180,- | |
| ? | |
| ++ | ? |
| USA | Ultra prémiový Rum Papa´s Pilar je inspirovaný slavným spisovatelem, Ernestem Hemingwayem, který brázdil karibské vody na své milované jachtě Pilar. Papa´s Pilar Dark je unikátní blend karibských rumů, které zrály v sudech po bourbonu, portském a sherry. Tvar lahve odkazuje na polní lahev, kterou používal Ernest Hemingay během 2.světové války. |
| 43% | |
| 180,- | |
| 1400,- | |
| +++ | Vune po sojovce, chut jemna, strasne moc kavova |
| Mauricius | Stejně jako známka Modrý Mauricius, je i tento rum jevýjimečný a oprávněně se stal předmětem sběratelského zájmu milovníků rumů z celého světa. Každá šarže rumu Penny Blue je naprosto jedičná a unikátní, přesto existuje kontinuita mezi jednotlivými šaržemi. Penny Blue XO Single Estate Mauritian rum, batch 004 je nejnovějším produktem z rodiny rumů Penny Blue. Penny Blue batch 004 je non- chillfiltrovaný rum a byl lahvován na 43,3 % objemu alkoholu. |
| 43% | |
| 258,- | |
| 1890,- | |
| ++ | Drsnejsi, divna vune |
| Equador | Ultimativní rum Pichincha pochází Equadoru, zraje v sudech po Sherry Pedro Xomenez min. 15 let. |
| 40% | |
| 300,- | |
| ? | |
| +++ | ? |
| Panama | ??? |
| 40% | |
| ? | |
| ? | |
| +++ | Jemny, chut a vune jako Morgan, nebo pralinka |
| Fiji | Plantation Fiji je limitovanou edici 28 sudů z kategorie Vintage od značky Plantation. Tropické zrání probíhalo 14 let na Fiji v sudech po bourbonu. Následně rum zrál 1 rok ve Francii v sudech po cognacu Ferrand. Ochutnejte další nevšední kousek této značky. |
| 50,2% | |
| ? | |
| 1899,- | |
| +++ | Celkem jemny, hodne zahreje |
| Nicaragua | Ročník 2004 zrál 10 let ve starých bourbonových sudech v Nikaragui a poté dozrál po dobu 18 měsíců v sudech po koňaku ve Francii, což mu dodává eleganci. V rumu jde příjemně cítit ovoce, kokos, s nádechem kouře a karamelu. |
| 42% | |
| 198,- | |
| ? | |
| ++++ | Prjemna vune, orisky, trosicku stipne, fakt prijemny |
| Trinidad | Vune: jemna, originální. Likér marsala (ananas, med) a smetana rumu tvoří velmi sjednocený pár. Cukrova třtina je neustále v pozadí. Jako likér je plný ovoce a koření (hřebíček, skořice). Na patre je citit marmeláda, švestky a mandle. Dlouhá, něžná chut kakaoveho prášku, kešu ořechů a mandlové mléko. |
| 42% | |
| 298,- | |
| ? | |
| ++++ | Vune des, chemka. Chut pecka, uplne neco jineho, zaver kourovy, mirne nasladly, jedinecny. Uz se nevyrabi. |
| Barbados | Limitovaná edice namíchána v duchu verze XO, pro tuto verzi byly použity vybrané nejstarší rumy ze sklepů zámku Château de Bonbonnet v Cognacu. Rum je dobře známý všem znalcům ve vrcholné formě. Další stáčení je plánováno až na léto 2014. Velice jemný, plná chuť s tóny tropického ovoce s náznaky vanilky, kokosu a citrusových plodů. Sladký až medový závěr. Směs velice starých, velmi kvalitních rumů převážně z ostrova Barbados. Rumy se skladují minimálně 15 let na ostrově Barbados ve starých sudech po bourbonu. Následně se transportuje do Francie, region Cognac, do malého městečka Ars v samém srdci regionu Cognac, části zvané „“ Grande Champagne „“, kde již namíchané zrají další 1 - 2 roky v sudech po nejlepším Cognacu „“ Pierre Ferrand XO Grande Champagne |
| 40% | |
| 178,- | |
| 1300,- | |
| ++++ | Vune drsnejsi, chut jemna, nasladla |
| Belize | |
| 41% | |
| 168,- | |
| ??? | |
| +++ | Jemny, pohodovy, trosku stipne, vune cokolady |
| Belize | Plantation Belize Old Reserve XO je striktně limitovaná edice „signle cask“ určená pouze pro vybrané trhy. V České republice je k dispozici pouze omezené množství lahví. Prémiová řada rumů Plantation Vintage single cask tvoří kolekci toho nejlepšího z celeho Karibiku. Ucelená řada nabízí pečlivě vybraný a ucelený komplet, který je vhodný jak do soukromých barů nebo sbírek, tak do profesionálně provozovaných veřejných barů. Rumy Plantation vyrábí společnost Cognac Ferrand, což je zárukou té nejvyšší kvality bez kompromisů. Řada světových ocenění dokládají tuto skutečnost. |
| 41% | |
| 168,- | |
| ??? | |
| ++++ | Jemny, pohodovy, cokolada, stipne |
| Peru | Plantation Peru Multi Vintage je směs ročníkových rumů z let 2010, 2006 a 2004. Ročníkový rum z Peru, který podstupuje dvojnásobné zrání. Nejprve zraje 10 let v sudech v tropech a potom je převezen do Francie kde odpočívá v dubových sudech. Chuť bohatá na dřevité tóny, jemně propojené s vařenými jablky, citróny, mangem a ořechy. |
| 43,5% | |
| ??? | |
| 1120,- | |
| +++ | Navonej hladkac, konec stipne |
| Jamaica | Jamaica 2002 už svou mahagonovou barvou naznačuje intenzitu chutí a vůní. Z pestré škály aromat vystupuje ananas, flambované mango, ale i hřebíček či muškátový oříšek. Na patře tuto vzácnou komplexnost doprovodí náznak čerstvé cukrové třtiny. Rum pro opravdové gurmány. |
| 42% | |
| 158,- | |
| 830,- | |
| ++ | Vune odstrasujici, chemicka. Chut jemna, fakt nevoni dobre a ve finale ani nechutna |
| Dominica | Tento hnědý rum je v chuti i vůni opravdu výrazný, silně sladký, komplexní a plný. Jeho vůně je mnohem výraznější než u jeho dvanáct a patnáctiletých sourozenců z edice Quorhum. Je výrazně sladká, medová, s tóny sladkého zralého ovoce a dubového dřeva na pozadí. Chut plná a sladká na začátku, později chutnající po pražených oříšcích a mandlích. Závěr je teplý, dlouhý a plný sladkých tónů v kombinaci s lehkou chutí dubového dřeva. Rum Quorhum 23 je směsí až třiadvacet let starých rumů, které zrály v sudech po americkém Burboa metodou Solera. Elegantní tvar lahve je doplněn stříbrným štítkem s výraznou číslicí „23“ na hrdle láhve, limitovaná, o to kvalitnější edice. Patří mezi takzvané „Grandes Rones“, rumy vyráběny v limitovaných edicích. Oliver & Oliver vyrábí i značky Puntacana Club nebo Opthimus. |
| 40% | |
| 218,- | |
| 1290,- | |
| +++++ | Perfektni, hladky, hodne sladky, prijemne stipne |
| Dominica | Jeho vůně je příjemně kořeněná, s nádechem vanilky, hrozinek a karamelu. Nic nemá navrch, nic nedominuje, vůně je dokonale vyvážená a dřevitosti je v ní minimum. V chuti je pak drevitosť v rovnováze se sladkostí. Chuť je plná a na jazyku odkazuje na mandle, med i meruňky. Závěr je lehce kořeněný. Rum Quorhum 30 Aniversario je tak zcela po právu řazen mezi moderní rumy. |
| 40% | |
| ? | |
| 1590,- | |
| +++++ | Hezky voni, jemny |
| Dominica | Rum z Dominikánské republiky s vůní exotického ovoce, karamelu a rozinek. Chuť je medová s přechodem do javorového syrupu. Má tmavě hnědou jantarovou barvu. Lehké dubové aroma naznačuje stárnutí v sudech. Na závěr poznáte mnoho příchutí včetně muškátového oříšku, opékaných lískových oříšků a náznak karamelu. Barva: Zbarvený do včelího vosku, lehký odstín jantarové barvy. Vůně: Lehká, ovocná, medově sladká. Chuť: Plná, sladká chuť, pečené banány |
| 40% | |
| 158,- | |
| 949,- | |
| +++ | Mene sladke, jemne, je citit dost alkohol |
| Jamajka | Směs rumů z Jamajky, Trinidadu a Guayany, které zrály v tropickém klimatu Karibiku až 12 let v sudech po bourbonu. Ve vůni i chuti dominují kouřové, dřevité a ovocné tóny. Na patře přechází od mírně nahořklého nádechu k ovocné chuti. |
| 40% | |
| ??? | |
| 990,- | |
| +++ | Vune nic moc ale chut prekvapi, trosku kourovy zaver |
| Mexico | Ultra prémiový mexický rum jantarové barvy, který zraje systémem solera ve 22 amerických dubových sudech. základní suroviny reservy 22 tvoří cukrová třtina, která je pěstována v oblasti Veracruz, a ze které je extrahováno guarapo, šťáva z cukrové třtiny, která je klíčová pro výrobu tohoto rumu. Vedle guarapa se pro výrobu reservy 22 používají skořápky z mandlí, pekanových ořechů a také broskve, pocházející z mexického státu Zacatecas. |
| 40% | |
| 148,- | |
| 1100,- | |
| ++++ | Vune jedinecna, zvlastni, nic podobneho jsem takhle necitil, chut jemna, do sladka, dobry |
| Panama | Ron de Jeremy XO je směsí ručně vybíraných rumů z Trinidadu, Barbadosu a Guyany, které vznikli v klasickém destilačním kotli, ale i pomocí kontinuální destilace a byli stařeny po dobu 15 let v dubových sudech po americkém burbonu. Ron de Jeremy XO je směsí ručně vybíraných rumů z Trinidadu, Barbadosu a Guyany, které vznikli v klasickém destilačním kotli, ale i pomocí kontinuální destilace a byli stařeny po dobu 15 let v dubových sudech po americkém burbonu. Jeremy XO se vyznačuje půvabní zlatou barvou s lehkým měděným nádechem. Aroma je velice výrazná, na začátku ucítíme vůni dubu, ovoce, koření, a nakonec i náznak karamelu, ořechů a medu. Na patře je rum sametový a podmanivý. Celý zážitek končí uspokojivým koncem, který se vyznačuje nevídanou jemností sladkého dubu |
| 40% | |
| 390,- | |
| +++ | Velice jemny, hladky. Prijemna a hodne sladka chut, hlavne na konci. Fakt preslazenej. |
| Guatemala & Nicaragua | Směs rumů původem z Guatemaly a Nikaragui. Tato oblast střední Ameriky se považuje za Mekku, co se produkce rumů týče. West Indies Central America se vyznačuje doslova hedvábnou a hladkou chutí s nádechem kandovaného ovoce. Skvělý na pití po troškách, vychutnáte si ho nejen při slavnostních chvílích, ale jen tak po náročném pracovním dni, kdy si jej budete jen tak usrkávat v pohodlí domova… Nicméně, tento rum ocení i milovníci koktejlů, protože nabízí výborný základ pro mnohé klasické koktejly, jako je Daiquiris - kde se skvěle projeví charakter rumu, aniž by přebil chuť samotného koktejlu. Vůně: ti, co mají rádi karamel si určitě přijdou na své… Aroma bohatě karamelové, navíc s tóny zkaramelizovaného cukru a citrusového oleje. Chuť: svěží, aromatická, s tóny kakaa, koření a snad i kůže. Závěr: jiskřivý, evidentní přítomnost karamelu, třtinového cukru ale nepřekáží |
| 40% | |
| 188,- | |
| 850,- | |
| ++ | Suchy, sevre slusne hrdlo |
| Japan | Silný a výrazný 7 letý japonský rum, který byl vyroben z fermentované šťávy a následně zrál 7 let v dubových sudech. Jeho bohatá, suchá struktura nabídne tóny vanilky a karamelu. Jeho barva je velmi světla až transparentní. Jedná se o velmi kvalitní, nedoslazovaný rum, který nejvíce ocení milovníci silnějších rumů. Velmi často je také označován jako agricole rum. |
| 40% | |
| 298,- | |
| 1450,- | |
| + | Hodne suchy, chut spis jako slivka |
| Trinidad | Rum je vyroben z cukrove trtiny. Vune je ovocna a sladka. Chut je komplexni, prijemne sladka s tony medu, pomerance, manga, papaje a jemneho dubu. Zaver je dlouhotrvajici, bohaty a suchy. |
| 40% | |
| 200,- | |
| 798,- | |
| ++ | Hodne moc sladke. |
| Karibik | Je vyraben v tradicnich drevenych dubovych sudech. Na patre je intenzivni, kulaty, komplexni a ma dobre vyvazenou vuni, ktera je v tonech anyzu, kavy, lekorice, tajneho koreni, karamelu, dreva a tmave melasy. Zaver je dlouhy, teply a mirne sladky. |
| 40% | |
| 200,- | |
| ? | |
| ++ | Hodne moc sladke. |
| Panama | Cukrová třtina pro rumy Sérum se pěstuje v údolí Pesé v provincii Herrera, v oblasti, která má optimální klimatické podmínky pro její pěstování. Rum Gorgas Gran Reserva má plnou bohatou chuť ovoce a koření s jemnými tóny marcipánu, medu a dubu. Náhoda tomu chtěla a při inventuře léků, kterou doktor plukovník Gorgas prováděl po svém předchůdci, objevil staré sudy s rumem a recept na výrobu medicíny. Při podrobném prozkoumání zjistil, že z této suroviny si místní lidé vyráběli elixír, do kterého přidávali sušené ovoce, byliny a tento „lék“ nazývali Sérum. Celým jménem William Craford Gorgas byl touto ryzí podobou medicíny velmi uchvácen a proto ji až na jeden jediný sud spotřeboval celou pro sebe. Palírny u města Pesé, dle posledního exempláře namíchala směs těch nejlepších, vyzrálých rumů. A jako poděkování za uzdravení celé oblasti Panamského průplavu a záchranu mnoha životů, posílala palírna k narozeninám plukovníku Gorgasovi symbolicky soudek speciálního Sérumu, který byl označován jeho jménem. |
| 40% | |
| ??? | |
| 700,- | |
| ++ | Preslazeny, zaver stiplavy, drsnejsi |
| Dominica | Ron Siboney 1920 Gran Reserva Familiar 700 ml 7467325360173 Ulta-prémiový rum vyráběný podle rodinného receptu jako vzpomínka na začátky výroby rumu v Santo Domingu. Jeho prodloužená doba stárnutí v sudech z bílého dubu vytvářejí jeho unikátního ducha a vyrovnanou chuť. Rodinný odkaz: • vyvážená jemnost • ovocná chuť • elegantní tóny sherry • dlouhý a sofistikovaný konec |
| 37,5% | |
| ??? | |
| 630,- | |
| +++ | Prijemna vune, cokolada, vanilka. Chut vyvazena, trosinku rizne, je citit karamel |
| St. Kitts & Nevis | Tento rum zraje více jak 8 let v ideálních podmínkách, které nabízí ostrov St. Kitts a Nevis. Následně je přemístěn do Španělska, kde dozrává v sudech po výběrových vínech od Hacienda Zorita. Právě ty dodávají výslednému rumu krásné aroma vanilky a ohořelého dubového dřeva. Chuť je lehce nasládlá, harmonická a jemná s dotekem jedinečnosti. |
| 40% | |
| ??? | |
| 950,- | |
| +++ | Vyrazna vune po citrusech, chut prijemna |
| Barbados | Sixty Six Rum 12 let 0,7L je vynikající dvanáctiletý rum velmi dobře hodnocený i odborníky vyrobený ve Foursquare lihovaru Richarda Seale na Barbadosu. |
| 40% | |
| ? | |
| 1250,- | |
| +++ | Nevoni moc dobre, trosku kysele, nechutna ale uplne blbe, trosku malinko vice alkoholovy, mozna malinko koure |
| Japonsko | Teeda se vyrábí se v lihovaru Helios. TEEDA je velmi aromatický a v chuti lze rozpoznat mnoho rozličných vrstev. |
| 40% | |
| ? | |
| 1700,- | |
| + | Strasna ale ne tak intenzivni vune na japonsky rum. Chut hodne plna, sita, palenka se strasnym ocasem. |
| Marie Galante | Destilérie Bielle (Green Label). Vyrobeno 1610 lahví, 70 cl. Exkluzivní single cask (barel) agricole (zemědělský) rum z ostrova Marie Galante, který strávil 3 měsíce na moři v 190 l sudech po bourbonu. |
| 44% | |
| 280,- | |
| 2550,- | |
| ++++ | ? |
| French Islands | V souladu s prvním vydáním Triple Millésime, které bylo prvním nezletilým víceletým rumem z Martiniku, je tento cuvée výsledkem smíchání 3 mimořádných výjimečných cruisů z plantáže: ročníků 1999, 2000 a 2009, které po mnoho let zrají ve francouzských a amerických dubových sudech. |
| 42% | |
| ??? | |
| ??? | |
| +++ | ? |
| Cuba | Vigia je Gran Reserva s jedinečnou chutí kubánského rumu, vyrobené s cukrovým sirupem a stárnoucí 18 let ve vybraných sudech z bílého dubu. Jeho impozantní chuť a vůně jsou jediné svého druhu, a potěší nejvíce náročné klienty. Přísná kontrola kvality a omezená roční výroba (4 500 číslovaných lahví) ručí za jedinečné vlastnosti tohoto rumu, a pečlivě se stará o znamenitost rumu Vigia. |
| 40% | |
| ? | |
| 1270,- | |
| ++ | Jemny, slozity dojezd |
| Dominika | Jako základ pro výrobu se Vizcaya VXOP se požívá cukrová třtina sklízená až v momentě své vrcholné zralosti. Lisováním získáte velmi bohatou na chutě a aromata první šťávu nejvyšší kvality, tato se nechává kvasit a destiluje se v malých dávkách, jako za starých časů. Zrání v dubových sudech po bourbonu završí tento tradiční výrobní proces. Tato tradiční metoda, dává rumu Vizcaya VXOP jedinečnou vůni a hladkost. Když vidíte bohatou, zlatou barvu Vizcaya a jeho komplexní aroma naplní vaše smysly, porozumíte, proč maestro ronero tvrdí že stvořil diosa de los rones - bohyni všech rumů. |
| ? | |
| 218,- | |
| 1290,- | |
| ++++ | Hodne dobry, jemny |
| Guyna | Dodnes striktně dodržovaná výroba podle tradiční receptury z roku 1850, kterou přivedl na svět mistr blender José Gomez D´Aguiar. Rum zraje 12 let v dubových sudech po sherry. Jemný, nasládlý až dezertní rum. Ovocné tóny dodávají tomuto rumu na zajímavosti a atraktivnosti. XM 12y Millenium byl poprvé lahvován ku příležitosti Milenia v roce 2000. |
| ? | |
| 258,- | |
| 1139,- | |
| +++++ | Perfektni, hladky, trosku stipne |
| Guatemala | Ron Zacapa se vyrábí za použití medu z cukrové třtiny (čerstvá cukrová trstina se kondenzuje a filtruje) namísto tradiční melasy. Palírna, ve které se rumy Zacapa destilují se nachází v nadmořské výšce na úrovni moře, ale získané rumy následně stárnou ve městě Quetzaltenango ve výšce 350 m n/m. Rum zrál systémem solera s použitím různých sudů ve věku od 6 do 23 let. Rum je pak dokončen v ex-koňakových sudech po dobu dalšího jednoho roku. Termín „XO“ se nepoužívá ve světě rumu, ale je připomínkou toho, že na jeho výrobu byly použity koňakové sudy.
Vůně: Velmi otevřená, bohatá. Vynikající harmonie zralého opáleného dubu, lehce přepáleného karamelu, suchých pražených oříšků, marcipánu a pomerančové kůry. Jemné květinové tóny v pozadí. Chuť: Překvapivě komplexní a vyladěná rovnováha sladkosti, ovoce, koření a alkoholu. Tóny sladké tmavé třešňové čokolády a příchutí sušeného ovoce, jako rozinek sultánek, datlí a švestek, koření - hřebíček, vanilka, skořice a lehké tóny sušeného manga a malin s jemným náznakem zázvoru až v samotném závěru. |
| 40% | |
| 323,- | |
| 1860,- | |
| +++ | Jemny, hladky prubeh, divny konec |
| Panama | Značka Zafra není na trhu dlouhou dobu, ale nyní se velmi rychle dostává na přední příčky prémiových rumů. Vždyť jej uvedli na trh lidé, kteří stáli u zrodu a vývoje značky Zacapa. Tento skvělý rum z Panamy se tak s velkou pravděpodobností časem dostane až na vrchol žebříčku mezi ultra prémiové rumy. Zafra Master Reserve 21 Y.O. má opravdu vše, co očekáváte od kvalitního rumu této kategorie. Je výsledkem práce Francisca „Dona Pancha“ Fernandeze, světově proslulého mistra míchače, který tento rum vytvořil z nejlepších pečlivě vybraných rumových reserv celé Panamy. Má barvu leštěné jantarové mědi, aroma plné a bohaté a mírně vanilkové. Chuť je lehce karamelová, ovocná, s dotekem exotického koření. Dokončení je dlouhé, mírně tabákové, kakaové, ořechové, lehce po cedru. |
| 40% | |
| 198,- | |
| 1400,- | |
| ++++ | Prijemny, jemny, sladsi, takovej obyc |
| Panama | ZAKA je unikátní řadou prémiových rumů inspirovaných mystikou karibské voodoo kultury – Zaka byl v této mytologii bohem zemědělství a rolnictví, který měl velmi blízko k lidem tvrdě pracujícím (nejen) na plantážích. Jedná se tedy o „návrat ke kořenům“, inspirováno úctou ke tvorbě tradičních rumů ve vybraných destinacích a vyjádření respektu všem, kteří tyto hodnoty vytvářejí. ZAKA je prémiovou kolekcí Single Estate rumů, nabízí přirozené, uměle nedochucované či dobarvované rumy z prestižních destilérií, které si dávají za cíl vystihnout tradice a charakter dané destinace neboli tzv. „spirit of the finest rum making“. ZAKA ze středoamerické Panamy, dnes již tradičního výrobce komplexních a delikátních rumů, pochází konkrétně ze srdce provincie Herrera na poloostrově Azuero, kde jsou produkovány nejlepší tamní rumy. Místní vesničané stále dodržují pravidla tradiční výroby rumu, s respektem k tamní krajině a jejím plodům. Při výrobě je použita především „pot-still“ destilace, rumy jsou stařeny 7-10 let v sudech z amerického bílého dubu, ve kterých dříve zrál bourbon. Výsledkem je delikátní, jemně florální a kořeněný rum s elegancí a komplexností – jako odraz dvojité destilace. AROMA: krásně zakulacené se stopami sladkého pečiva. CHUŤ NA PATŘE: úžasná vybalancovanost na patře navazuje na vyvážené aroma. Zakončení je kratší, lehce dřevité, s tóny karamelu a sladkého koření |
| 42% | |
| 158,- | |
| 950,- | |
| ++ | Vune cista, k TV asi moc ne, slozita chut do agrikolu |